Erti kesetiaan




Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita? Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.


Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih. Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…? Tidakkah ia sama dengan penipuan…? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…





Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Dan pada waktu itu, penyesalan tiada gunanya… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…


Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, jaganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia. Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…


Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redha lah…


Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…


Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…


Pilihan adalah di tangan anda…

Please Jangan Jemu Berkunjung


Ubuntu I blur


hai sume...hari nie fieda ade topik baru nak kongsi ngan kawan2 fida..Hari nie fida belajar guna Ubuntu..mesti korang tahu kan...ha..kalau yang xtahu..Ubuntu tue adalah salah satu sistem pengoperasian jugak..macam linux la jugak..Ubuntu nie free software k..kalu korang nak cuba pakai boleh jer...mintak tolong pakcik google download software Ubuntu tue..simple kan...

ni contoh laman utama kalu korang da pakai Ubuntu tue..

lebih kurang linux kan.....

ni la Ubuntu yang fida pakai tue...


memang best taw guna Ubuntu tue...Tapi kalu xtaw guna Ubuntu nie..jadi la macam fieda...
" Ubuntu I Blur"....

Fieda pow xpandai lagi guna benda alah nie...dalam proses pembelajaran lagi...kepada sape2 yang pakar dalam penggunaan Ubuntu nie,boleh kita berkongsi ilmu ea...Ilmu lebih baik dikongsikan daripada disimpan saja kan..

k lah,fieda nak caw dulu...nati ade cite fieda story kat korang lagi ea...papai rakan-rakan sekalian...(^_^)

with love,



Please Jangan Jemu Berkunjung


Motivasi untuk berjaya



1. 95% kejayaan tergantung pada mindset. Mindset dibentuk dari pembelajaran.

2. Tumbuh itu adalah ciri-ciri makhluk hidup. Berkembang adalah ciri-ciri seorang manusia. Berkembang itu pula dimulai dari belajar.

3. Murid yang mempersiapkan diri dengan senjata informasi akan selalu memenangi pertempuran.

4. Tiada istilah gagal, yang ada hanya kejayaan atau belajar lagi.

5. Satu-satunya yang menghalang kita adalah keyakinan yang salah dan sikap yang negatif.

sungguhkah mawar tumbuh di datar,
kalau datar mana alunnya,
sungguhkah kata kamu mahu belajar,
kalau belajar mana pandainya.



                                                                

Please Jangan Jemu Berkunjung


Zero

@ry nie fieda xde mud sangat2 tapi masih nak update entry kat blog nie..erm nak citer sal pe pon ta taw lar..Kenapa manusia ni ada perasaan...kenapa fieda mudah terasa hati ngan apa yang dia lakukan...fieda harap hubungan yang terbina selama ini akan kekal berpanjangan..

Kunci hati fieda hanya ada pada awak sahaja..

Tolong jaga kunci nie baik2 taw...

Ucapan khas untuk kamu wahai kekasihku :
wahai adam,
jika wanita cantik yang dicari, ia bukan saya.
jika wanita solehah yang dicari, ia bukan saya.
jika wanita ayu yang dicari, ia bukan saya.
jika wanita kaya yang dicari, ia bukan saya.
jika wanita berpurdah yang dicari, ia juga bukan saya.

tapi jia wanita yang ingin dibimbing, ya, itu adalah saya.
bimbinglah dan berilah ilmu agama kepada saya.
siapa pun anda :) .

yang benar,
hawa.
 

wahai kekasihku....
Fieda ingin ksih sayang kita berakhir macam nie..


Fieda tahu kat sini bukan tempat yang sesuai untuk meluahkan perasaan..Mungkin ada yang tak suka baca pe yang kita luahkan...tapi fieda mnusia yang ada perasaan...Bukan setiap hari fieda akan gembira..So fieda harap korang fham ea...

Jiwa Kacau,

Please Jangan Jemu Berkunjung


Header baru lagi

hai semua kawan2...hope korang sihat ary nie...kalau korang perasan header fieda berubah lagi taw...kali nie fieda wat sendiri tanpa pertolongan orang lain...header fieda simple jerk macam tuan dia la...hihihi...sebelum nie mintak tolong kawan buatkan header but now...i wat sendiri...so apy lorh...ok jgn jeles ea...fieda wat sendiri header ni sebab fieda da dapat software adobe photoshop..
sekarang sape nak suruh fieda wat header blog dia...jangan segan jangan malu...tell me ok..tapi kalau xcantik jangan marah taw...nati fieda nangis...kikikiki (^_^)
Macam korang tengok la kan..header fieda tue ada cacat sikit...kalau korang takot fieda wat header buruk,korang jgn suruh fieda wat...korang leh cari orang yang lebih pakar...hihhi...jangan marah ea...
Tapi pgi nie fieda masih ta dapt nk edit color tulisan kat blog fieda...something wrong here...fieda nak belajar cakap english...hihihi kalau salah korang tolong betulkan k..


ha korang nak tengok x hasil header yg fieda wat tue..korang tengok dulu pas tue baru boleh komen ea...


Header yang fieda da buat ary nie...fieda wat 3 header taw...tapi simple jerk..


ok x header nie sume??

anyway..follower fieda da bertambah lagi...thanz a lot because sudi support and become to be my follower...betul x ayat english fieda nie??kalau x paham wat2 fahm ok..

ok la kawan-kawanku sayang...da la bace entry fieda nie...fieda nie taip suka ikot tangan jerk taw...lain kali kite celoteh lagi di blog fieda ok...

papai semua...muuaaahhh..kiss korang semua..(khas for lady jerk taw...;))

with love,
 

Please Jangan Jemu Berkunjung


Perubahan Baru

erm...ary ni seharian fieda kelebek blog..penat la..Baru fieda sedar tanpa kesabaran kita xkan mudah berjaya..sebenarnya fieda sedih + apy...nak tahu kenapa??
Ary nie fieda edit2 blog nie sebab nk nampak lebih cantik tapi..cam ada sesuatu yang xkena lorh...fieda xboleh edit warna tulisan kat blog nie...
Plez...nak mtak tolong sangat kepada mereka yang mahir...so far alhamdulillah coz ada perubahan yang berjaya...
Fieda dapat tukar perkataan home kepada gambar...thanz to cik farah...tutorial yang dia bagi memang mudah difahami...tapi bile da banyak2 wat pe yg dia ajar,fieda rasa fieda ada wat salah sehingga ada benda yg x boleh edit...fieda nak wat border kat post tp xdapat lew...adoi..pening kepala da dok hadap koding2 nie...dala masa kelas dok tengok koding jugak...
Fieda da takot nk edit lebih2...korang plak ada x pengalaman cam fieda??
Beruntung sungguh sape yang pandai wat tuto untuk semua pengguna kan...Setiap kali ada orng yg menggunakan tutorial dieorang,mereka akan dapat pahala...walaupun mereka sedang tido tapi pahala tetap masuk....Cam tue juga kepad mereka yg tayang gambar yang tutup aurat...mereka akan tetap mendapat dosa walaupun sedang melakukan ibadah...
hisy...apalah da merepek bab dosa pahala plak...tapi pe yang bagitahu nie benda betul taw...terpulang la kat individu tue sendiri...fieda pow bukan baik sangat...so kita stop kat sini..nati ckp lebih2 ada orang kata plak kann...

k la papai semua...Pas nie xnk edit da blog...takot punya pasal...;)

Please Jangan Jemu Berkunjung


New Story

pe khabar sume kawan2 fieda hari nie??fieda harap korang sume sihat k...
sebenarnya hari nie fieda xtaw nk story sal pe...nati kalau fieda dok syok cite sorang2 xbest plak kan..Tajuk post ary nie jerk cakap new story...erm...sebenarnya fieda da dekat 3 bulan xbalik rumah...rindunya kat mak fieda...ayah and adik2 fieda yang nakal2...xsabar da nk cuti nie...hujung bulan ni fieda dapat balik Pahang...Maklum la sekarang hidup merantau di tempat orang untuk mendapatkan ilmu pengetahuan...korang nk tahu x bulan 6 nie fieda hbs stdy....pas nie fieda da bebas ngan buku....fieda ngat nk sambung lagi..tapi....
fieda nk tolong mak ngan ayah fieda..maklumla fieda anak sulung...so bagi peluang kat adik2 la sambung blaja...pas nie fieda harap,fieda dapat keje...fieda nak bantu adik2 plak...kecian kat mak...asyik keje tolong ayh...pas nie mak rehat kat umah ea...fieda "along" yang keje plak...

korang nak tahu setiap kali balik kg mesti kena bawak adiah kat adik2..maklumla adik fieda kecik lagi..dieorang ngat akak dieorang ni p keja jauh2...tapi xpela,bukan selalu beli barang kat adik2...lagipun xsalah belanja adik beradik dan keluarga kita kan..Kalau kat pkwe boleh kasi adiah,xkan kat adik sendiri nk berkira...kadang2 manusia nie kat bf/gf kasi adiah mcm2...tapi kat keluarga sendiri nk berkira...pelik kan...

ok la..nati kalau fieda dok taip banyak2 mcm cerita plak yang keluar..korang jgan berkira sangat ngan family korang k...minggu depan besday ayah plak..fieda da beli something utk dia..sebab dulu dia kasi adiah kat fieda...xsabar rasa nak balik rumah...mak..tunggu taw kepulangan anakmu nie...along doakan mak dan semua  di sana sihat sentiasa..

Your daughter,

Please Jangan Jemu Berkunjung


Follower baru (^_^)

petang nie xda mood sangat2...manusia nie macam2 perangai kan..sakit hati sgt...tapy xpe la..fieda malas nak pk..
fieda dapat bunga baru hari nie....mekasih taw sebab follow fieda ea....fieda pun da follow korang sume...nati rajin2 komen ea...ley mengeratkan silaturrahim...betul x???
nk tengok x cape bunga2 baru fieda...

nie mama tim...

ini suraya..gambar senget lak plak....
blog dia cantik and simple..

follower seterusnya pula ialah cik sitie..
fieda suka tengok blog dia...

dan follower yg terakhir adalah....mutsumi kin...

sori ea kawan2..fieda copy gambar korang....so nie la sume follower fieda....mekasih byk2 coz sudi follow fieda..

p/s : sori semua..fieda xda idea nk update entry...so nie jela hasilnya...



Please Jangan Jemu Berkunjung


Cinta high class bukan ekslusif


Cinta high class bukan ekslusif milik sesiapa saja kan..Kita semua berhak memiliki cinta tersebut..Jangan tunggu sehingga esok taw...
Hari nie juga kita kena bercinta secara high class...
eh...nak taw pe tue CINTA HIGH CLASS ???

Cintamu mendaulatkan ALLAH nombor satu
Cintamu padaku kerana ALLAHmu yang satu
Cintamu bermujahadah menahan nafsu..

"Ya Allah, aku memohon cinta-Mu dan cinta orang yang mencintai-Mu,dan amalan yang menyampaikan aku kepada cinta-Mu."
"Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai diriku, keluargaku dan daripada air yang sejuk (ketika panas terik)."(HR al-Tarmizi).


Please Jangan Jemu Berkunjung


Pulut Kuning VS Gulai Ayam


camat pagi diucapkan kepada rkan2 blogger sekalian...ha camner ary nie?korang apy x?(^_^)

Entry kali nie sal pulut kuning v gulai ayam..nk tahu kenapa??semlam fieda dan sofi wat mkan2 cikit..kami wat pulut kuning je utk melepaskan niat di hati...kebetulan ade rezeki lebih..so wat kenduri cikit...korang suka x makan pulut kuning??fieda suka taw..dalam katgori makanan febret la...hihihi

ni gambar gulai ayam waktu ngah masak..tapi xciap lagi..baru tumis2 rempah jer tapi fieda da snap picha...maklumla fieda kena jaga api gulai tue...takot terpadam...nati gulai xmasak pulak kan...
gambar nie dari pandangan atas..

nie plak gambar dai tepi....letih taw kena tengok api nie..da la panas..angin plak kuat..dugaan..

Gambar nie fieda ambik waktu xletk ayam lagi...pas letak ayam tue,fieda xduduk cni da...fieda jaga baby plak...tapi xsempat nk ambik gambar baby tue...pe2 pon memg seronok la semalam..dapat makan ramai2...

k la..fieda xda idea la nak taip pe lagi..pg nie cam blur cikit...nak cite tapi xth nak luahkan cmner..next time fieda story lg ea...papai...


Please Jangan Jemu Berkunjung


Salah kew???



salam semua kepada rakan sesama ISLAM dan camat sejahtera for not Muslim....betul ke ayat english nie...hihihi fieda bantai speaking je ea..(^_^)
OK...ary nie fieda nak story sal "SALAH KEW"...Korang nak tahu kenapa???

Semalam fieda saja tinjau2 blog orang lain..masa ngah dok syok bace2 entry dieorng,fieda terbaca salah satu tajuk entry dieorang 2 yang tidk enak dibaca...korang nk tahu apa??
erm tajuk tue cam dok perli2 blogger lain la..die dok citer sal blogger lain yang suka letak gambar coule2 kat blog nie...dia cakap suka sangt tunjuk pakwe or makwe kat blog...sampai penuh kat sidebar gambar kekasih masing2...alasan letak pic tue sebab menyusahkan orng lain..sebabnya waktu tue kot2 la broadband da nak limit so klau letak gmbar banyak tenet jadi slow...

Hello!!!kat cini fieda nak gtaw..kalau sayang duit jgn pakai broadband...Lagi satu,blog nie hak individu..xda share ngan orng lain...suka hati la dieorang nk letak gmbar byk mane pow...betul x??nie la manusia..perasan hasad dengki tue tinggi sangat...ingat PHD korang tue x ke mana pon...xboleh nak apply job k...sepatutnya kita kene support sesama sendiri..bukan mengutuk...
tue baru fieda citer bab gambar belom masuk bab lain lagi...Biarla dieorng nak letak gambar banyak2..asalkn gmbar tue x mengaibkan diri mereka...ko tengok dala..kalau xnk tengok,tutup je...senang kan..xpayah memenatkan diri nak taip panjang2 pas tue post dalam blog korang...

tue baru cite sal blog..belom masuk sal facebook,twitter dan lain2 lagi...Inilah masalah manusia zaman sekarang...terlebih ambik tahu...(^_^)..

harap2 pas nie korang sedar...jangan tahu mengutuk jer...blog ni hak individu utk lepaskan luahan hati mereka...bukan korang ada share pow dalam bolg nie....

P/S : APA PENDAPAT KORANG PULAK???SILA2 TINGGALKAN KOMEN...




Please Jangan Jemu Berkunjung


Selamat Tinggal Sayang



Bacaan Yasin berkumandang ditelingganya, tangisan keluarga mertuanya jelas kedengaran. Air matanya mengalir mencurah-curah.

'Maafkan abang, sayang. Selamat tinggal' ujar dirinya. Jelas terasa kekesalan di dalam jiwa.

'Bodohnya aku!' bisik hati lelakinya tetapi malang nasi sudah menjadi bubur. Hanya tinggal kekesalan selama-lamanya.

'Kalaulah abang boleh ulang, kalaulah...'

========================================
Faris menghisap rokok lalu menghembuskan asapnya keudara. Segar. Best. Lega. Macam-macam rasa yang ada.

'Abang? Abang buat apa tu?' tanya isterinya Raihan yang sedang sarat mengandungkan anak pertama mereka.

'Ha? Abang hisap rokok.' Jawabnya bersahaja.

'Abang, tadikan kat sekolah ayang ada datang pihak dari hospital. Mereka ada buat ceramah tentang bahayanya rokok. Abang nak tahu? dalam rokok ada..'

Belum sempat Raihan menghabiskan ayatnya suaminya sudah pun memulakan ayatnya.

'Abang tahu, dalam rokok ada tar dan nikotin yang boleh merosakkan pelbagai benda alah dalam badan abang ni. Biarlah abang nak hisap rokok ke apa, bukan ayang mati pun nanti.' Ujar Faris, walaupun lembut tetapi apa yang diujarnya betul-betul menyakitkan hati Raihan

'Abang kata ayang tak mati? kalau ayang tak mati pun bahaya untuk anak kita tau!' Raihan berkata sambil melelehkan air matanya.

'Aish.. abang sendiri boleh jamin yang ayang dan anak kita takkan apa-apa. Percayalah.' Bilang Faris sambil mengusap perut isterinya itu kemudian menghapuskan air mata yang berada dimata isterinya.

==================================
2 bulan kemudian..

'Minta maaf tapi isteri encik keguguran. Dan kemungkinan besar isteri encik dah tak boleh mengandung.' Kata doktor selepas isterinya menerima rawatan.

Faris membawa isterinya kehospital setelah isterinya mengadu sakit perut. Baru tujuh bulan isterinya mengandung.

'Ha? Tapi kenapa doktor?' tanya Faris yang dalam keadaan terkejut.

'Hmm, kami sedang periksa apa yang menjadi masalahnya, jadi ia mungkin mengambil masa untuk dapat result. Saya harap encik dapat sabar. Terima kasih.' Kata doktor tersebut lalu meninggalkan Faris.

Faris masuk ke dalam bilik isterinya. Dia melihat isterinya itu sedang berbaring dan menangis. Mungkin sedih kerana mendengar berita yang
disampaikan sebentar tadi.

'Ayang..' Faris memanggil isterinya.

'Ayang janganlah nangis, tak ada anak pun tak mengapa, asalkan ayang selamat.' Faris memujuk isterinya.

'Uuhhuuuk.. uuhhhukk..' isterinya batuk dengan teruk, terdapat juga darah keluar dari mulut isterinya.
==============================

'Kami dapati isteri encik ada kanser dibahagian paru-parunya dan kanser itu telah menjejaskan kandungan isteri encik, itu yang membuatkan isteri encik keguguran.' Jelas doktor kepadanya.

'Jadi doktor, isteri saya boleh selamat tak doktor?'

'Minta maaf ya, tapi tahap kanser isteri encik sudah sampai ke final stage. Dah tak ada apa yang kami boleh lakukan. Minta maaf.'
Faris masuk kedalam bilik isterinya semula. Kesal terpancar dijiwanya lelakinya.

'Kanser? Sebab rokok ke?' tanya dirinya.
===============================

Jenazah isterinya ditatap, sekarang dia tidak punya apa. Tidak punya anak, tidak punya isteri, hanya ada rokok. Kau ambillah rokok itu teman hidup kau!

Kau biar rokok itu masak untuk kau! Kau suruh rokok itu cuci baju kau, belai kau dan bagai-bagai lagi. Sayang sangat kau pada rokok itu sampai isteri kau mati! Faris memarahi dirinya sendiri atas kesalahan dirinya selama ini.

Faris berjalan meninggalkan tanah perkuburan.

'Selamat tinggal sayang.' Bisik hatinya sambil menoleh kebelakang, 'dan selamat tinggal rokok!'

Katanya sambil membuang kotak rokok yang berada di poketnya ke dalam tong sampah berdekatan.

Cegah sebelum terlambat, anda mampu mengubahnya!

Hindari bahaya rokok dan ingatlah nyawa insan-insan sekeliling kita.

p/s:Rokok tue sangat berbahaya kepada manusia..kita sepatutnya menghindarinya demi orang yang
tersayang..semoga cerita nie dapat memberi pengajaran kepada kita semua..


Please Jangan Jemu Berkunjung


Kerinduan untuk en.Abang (^_^)

salam semua..
Ary nie nak story sal en abg saya..hujung minggu baru yang lepas fieda berjumpa ngan en abang fieda..fieda sempat masak tomyam untuk dia..pada hari nie dia p melaka atas urusan kerja..kerja biasa2 jer tapi kan...fieda rindu la kat dia...bru jumpa tapi da rindu...em kalau dulu xkisah pon duk berjauhan...but not now...kami xnak berpisah..kalau di izinkan Allah...fieda nak berada disampingnya buat selamanya..fieda sempat shoot beberapa keping foto si dia...hihihi..korang nak tengok x???

maapla ea...nk tengok ke xtengok ker...korng mesti tengok..sebab fieda nk upload gak...kikiki(^_^)..






Please Jangan Jemu Berkunjung


Jangan Copy Cat kerana anda mungkin didakwa (^_^)