Raya Sebulan

Salam semua..nape ea kali nie tajuk raya sebulan lak..urmm sebenarya as saje je wat tajuk 2..da terlanjur nk habis bulan Syawal nie kan..so far raye tahun nie as beraya ngan family as..Lokasinye ialah Kuala Lipis.Korang tahu x tempat nie kat mane??huhuhu.Tempat nie terletak di Negeri Pahang Darul Makmur.kampung ct Nurhaliza ler.. Seperti biasa kan,lau musim perayaan ramai la yg buat open house.As pun ade jugak pergi umh kawan2 yang buat open house nie..seronok gile dapat makan banyak2.sejak akhir2 nie as jadi seorang yang kuat mkan lak..berat badan dah makin naik nie.ade x ubt nk jadi slim balik nie..huhuhu Bile dah beraya mesti nk snap2 kan..tue sume dah jadi lumrah manusia.semua orang nk abadikan kenangan masing2.jom kite tengok pic2 raye yg as snap nie..








Please Jangan Jemu Berkunjung


Inventori Personaliti Diri



Assalamulaikum..

ha ary nie as nak story sal Inventori Personaliti Diri.korang taw x ary nie as wat ujian personaliti diri.Ujian nie dilakukan oleh kaunselor kami iaitu Pn.Nurul.huhu
setelah menjawab sebanyak 160 soalan dalam tempoh masa yang ditetapkan maka as pon mendapatlah hasil ujian tersebut.Sedikit sebanyak as dapatlah tahu mengenai diri as kan..walaupun kaunselor 2 cakap xsemuanya betul tapi as rasa banyak yang betul kot..huhuhu

nie la hasil daripada ujian tersebut.Kesimpulan ujian tersebut korang bacalah sendiri k kalau korang nak thu diri as yang macam mane.kepada kawan-kawan as yang kenal diri as mesti korang tahu benda nie betul ke x kan??

keputusannya :

1) AGRESIF :
-bersikap ASERTIF (ada ketegasan dalam diri).sikap agresif as berada di tahap yang sederhana.

2) ANALITIKAL :
- Menganalis..as minat menganalisis sesuatu bergantung kepada keadaan persekitaran.

3) AUTONOMI :
- As sukakan kebebasan yang sepenuhnya.nie bermakna as x suka mengikut telunjuk orang la.bukan bebas bersosial ea..

4) BERSANDAR :
- sifat nie as dalam kategori yang sederhana.nie bermakna kadang-kadang as suka bergantung pada orang lain,kadang-kadang as suka berdikari.;)

5) EKSTROVERT :
- bermaksud suka keadaan yang sosial.Dalam kategori nie as berada dalam kumpulan yang kurang bersosial.that mean as kurang nk bercampur gaul ngan orang yang tidak dikenali.huhuhu btul kot..

6) INTELEKTUAL :
- AS tidak selesa dengan perkara yang bersifat teoritikal.yang nie memamg betul..as suka wat benda atau perkara yang praktikal taw..

7) INTROVERT :
- dalam kelompok nie as berada pada tahap yang sederhana.Introvert nie bermaksud sikap sosial yang tidak terlalu over dan x terlalu rendah..

8) KETAHANAN :
- Dalam ujian nie menyatakan as kurang ketahanan diri iaitu fizikal,mental dan emosi..btul ker nie??rasa cam x jer..hukhukhuk.

9) KRITIK DIRI :
- as dikategorikan dalam individu yang bermasalah!!!OMG..mengapa ea..PN 2 kata mereka yang berada dalam golongan nie kene cepat2 p buat sesi kaunseling...hahahahahah

10) MENGAWAL :
- ciri2 kepimpinan berada di tahap yang sederhana iaitu boleh memimpin dan boleh dipimpim.

11) MENOLONG :
- as mempunyai keinginan untuk mencurahkan simpati, kasih sayang, dan selalu memberi bantuan.as berada di tahap paling tinggi.Ini bermakna as suka tolong orang taw!!huhuhu

12) SOKONGAN :
- Keinginan untuk dikasihi, difahami dan mendapat perhatian daripada orang lain pun tinngi gak.biasala kita manusia mesti kene tolong orang dan memerlukan pertolongan orang lain jugak kan..

13) STRUkTUR :
- menunjukkan ciri2 personaliti struktur anda berada di tahap sederhana.as nie jenis suka buat kerja ikot mood la..biasa la orang pempuan kan..

14) PENIPUAN :
- yang nie ayat tergantung..puan x cerita dengan detail.tapi as dapat markah 0 tuk part nie..korang pk la sendiri k..


-inilah diri as yang sebenarnya-

p/s : JANGAN MENILAI SESEORANG MELALUI LUARANNYA!!!



Please Jangan Jemu Berkunjung


nak majukan diri

salam sumua..

ary nie as tengok blog2 kt internet.sume cantik2.ade x sape2 yg boleh tolong ajarkan cara nak wat blog yang menarik??

as minat untuk berblog nie tapi xda idea la.lagipow xde sape yang ajar..sume wt sendiri ngan blaja sendiri la.as teringin nk wat header blog yang cantik cam orang lain tapi xpandai la..kalau la ade manusia yang baik hati tolong ajarkan mesti best kan??lagi semangat nk berblog nie..
2 bab sal nk wat header blog..

ni plak sal cmna nk wat yang ada part dalam blog tue..yang ada home,about me dan macam2 lagi r..
ary tue da ade tye kawan tapi die wt bodoh jer.urmm lau ilmu 2 xnak dikongsi xpela..as tahu la as xpandai cam die..tapi xkemananye lau ilmu 2 nak simpan sorang2.nape takot nak ajar orang lain??takot orang lebih dari die ker??

pe2 pon as tetap akan usaha supaya blog as tidak membosankan orang lain.as akan cuba hasilkan blog yang terbaik untuk kepuasan semua orang terutamanya diri as sendiri!!!

mak cakap lau kite usaha pasti kite berjaya..walaupun berblog nie orang kata xda faedah tapi sekurang-kurangnye kite tidak menghabiskan masa begitu sahaja kan??lebih baik kite mcm nie daripada melepak x tentu arah kan??lagi teruk wat bende2 yang merosak diri sendiri...sebenarnya as sedang mencari seseorang yang sudi menjadi guru untuk mengajar as cara wat blog yang cantik menarik la..kalau la ade yang sudi jadi cikgu as,komen2 la post nie ea..

as akan menanti dengan sabar dan berusaha dengan lebih gigih lagi tok menjadi yang terbaik diantara yang terbaik!!!

go AS go!!!!huhuhu

p/s : carikan cikgu blogger tuk saya pleaseeeeeeeee....;)
Please Jangan Jemu Berkunjung


Kereta idaman keluarga


salam semua..

ha kali nie as nk sembang sal kereta idaman keluarga as..semalam as tepon mak,sje tye khabar keluarga la kan, maklum r lama xblik phg..tengah2 dok syok sembang,tbe2 mak ckp ayah as nk beli kereta baru tuk family kami..van lama kami ayh da jual so die nk beli yg baru..ayh tye r nk beli kete pe yg besar coz family as kan ramai..adik2 berderet2 huhuhu..so as cadangkan beli kete jenis ALZA atau AVANZA..lau boleh nk beli cash jer..xpyh nk serabot kepale kan..pe2 pon lau xdpt byr cash,ayh nk byr deposit banyak ckit..jadi bulanan xder la membebankan otak kite nati..

" ha nie la kete yg as cadangkan tue"

" nie plak bahagian dalam kereta tue"

as rasa kereta nie sesuai kot untuk family kami.besar dan selesa..as da tengok2 harga kereta nie..dalam RM55,000 la...agak berpatutan jugak kot harga nie..ermm lau korang dapat harga yg murah bgthula kt as ea..

urm lam duk cr2 dalam google,tbe2 terjumpe senarai harga tuk PERODUA ALZA nie plak..
korang tengok la :

Perodua Alza 1.5 GX (M) Solid - RM55,490
Perodua Alza 1.5 GX (M) Metallic - RM55,990
Perodua Alza 1.5 GX (M) Special Metallic - RM56,190
Perodua Alza 1.5 EZ (A) Solid - RM58,490
Perodua Alza 1.5 EZ (A) Metallic - RM58,990
Perodua Alza 1.5 EZ (A) Special Metallic - RM59,190
Perodua Alza 1.5 GH (M) Solid - RM60,490
Perodua Alza 1.5 GH (M) Metallic - RM60,990
Perodua Alza 1.5 GH (M) Special Metallic - RM61,190
Perodua Alza 1.5 ZH (A) Solid - RM63,490
Perodua Alza 1.5 ZH (A) Metallic - RM63,990
Perodua Alza 1.5 ZH (A) Special Metallic - RM64,190
Perodua Alza 1.5 GHP Advanced Edition (M) Solid - RM66,490
Perodua Alza 1.5 GHP Advanced Edition (M) Metallic - RM66,990
Perodua Alza 1.5 ZHP Advanced Edition (A) Solid - RM69,490
Perodua Alza 1.5 ZHP Advanced Edition (A) Metallic - RM69,990

agak mahal dr jangkaan 2..

p/s : tolong carikan kereta idaman keluarga kami ea..huhuhu


Please Jangan Jemu Berkunjung


salam kemerdekaan


ai kawan2..ary nie aku nk story sal program yg aku join td..huhu kan dulu aku da ckp sal aku join program tuk sambutan ary kemerdekaan peringkat Negeri Perlis.Keadaan cuaca pd hari nie agk panas sedikit tapi nsb bek r program nie bes awl.lau x mesti sume jd ikan kering kt tengah padang 2..pe2 pon aku enjoy ngan program nie.mcm2 ragam manusia yg aku tengok.ini r sumbangan aku tuk negara aku..bak kata Menteri Besar Perlis "jangan tanye pe negara bagi kt rakyat tapi tye diri kite sendiri pe sumbangan kite tok negara kite".so korang lak cmner???Lu pikir r sendiri k!!!

"SNAP-SNAP PIC"

"nie kawan sebilik aku"

- mereka yang terlibat dalam perbarisan -

- lakonan semula negara kita waktu dijajah oleh komunis -

- angkatan tentera yg menjaga keamanan negara "4 RRD" -

` Aku ngan Anis `

- mereka yg suke berrposing -

- nie adalah diri aku ;) -



p/s : BERBAKTILAH KEPADA NEGARA KITA


Please Jangan Jemu Berkunjung


cinta muka buku


Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…

Ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku

Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

Please Jangan Jemu Berkunjung


Kerana Mulut Badan Binasa

aaaalllloooooooo...

salam semua...tentu korang da bace tajuk post aku kali nie kan..huhuhu"KERANA MULUT BADAN BINASA".Agak2 korang kan ape aku nk story kali nie kan??

Aku nk citer sal manusia yang xreti2 jga mulut dieorang la..ade mulut tapi xnk jaga.bile da kena baru nk menyesal..Aku percaya ramai orang xboleh control mulut sendiri.sama cam aku gak..huhuhu
aku bukan nk mengumpat orang kt blog aku nie..just aku nk bg peringatan khas untuk diri aku sendiri.wahai cik "FIEDA" jaga mulut anda taw..huhuhuhu..bukan ape kadang2 kite nie sebagai manusia xsedar apa yang kita cakap kan.aku pon sama gak..kadang2 aku men lepas cakap jer..so kt cnie law aku pernah sakitkan aty korang,maapkan aku ea..cm ary raya lak kan??xpe2 kan bulan syawal xbes ag..btul x??


p/s : "LEBIH BAIK DIAM DARI BERKATA-KATA"
Please Jangan Jemu Berkunjung


Assalammualaikum..

Pagi nie aku join perbarisan untuk ary kemerdekaan yang akan diadakan pada 16 SEPTEMBER 2011..walaupun tarikh merdeka da lepas tp atas semangat cintakan tanah air,kite tetap kene bersemangat untuk menyambut ary merdeka tersebut.Aku just join acara perbarisan lintas hormat jer..huhuhu pe2 pon aku tetap sumbangkan sesuatu kan??waktu aku dok tunggu sampai program nie selesai sempat jugak aku snap beberapa gambar...biasala kan..lau x bergambar xsah..nie sume adalah kenangan yang berlaku lam idop aku..so aku kene hargainye..korang pon tentu ada kenangan yang tersendiri kan..kt cni aku nk letak beberapa pic yang aku ambik td..

nie gambar aku,yus n kak siti..

nie plak aku ngan yus..

gmbr lain aku xsempat nk ambik kt kwn2 aku...
mcm2 gaya ade..xpe r letak gmbr byk2 pon wt pe kan..cukup r 2..nati waktu sambut merdeka aku upload gmbr lain lak..

papai...

Please Jangan Jemu Berkunjung


CIRI-CIRI WANITA IDAMAN

Wanita diciptakan untuk menjadi pendamping lelaki..Lelaki menginginkan seorang wanita yang boleh menjaganya seumur hidup mereka.
Antara ciri-ciri wanita idaman lelaki :

Aku nakkan seorang wanita yang mampu untuk bersama
aku ketika senang dan susah...yang pandai
menggembirakan aku ketika aku bersedih.

Aku mahukan Perempuan yang mampu ketawa riang gembira
dan mahukan aku kekal ketawa dengan cara aku sendiri tanpa secalit
perubahan...

Aku mahukan wanita yang pandai menjalankan tanggungjawab
sebagai seorang suri rumah...yang tahu apa
yang aku suka dan apa yang aku tidak suka..

Aku juga mahukan seorang wanita yang bisa membuat kejutan
kepada aku...yang sentiasa disisi aku setiap masa...yang
aku mampu gengam erat tangannya.

P/S : Adakah anda seperti mereka???
Please Jangan Jemu Berkunjung


INDAHNYA CINTA


AKU MENCARI LAKI bukan TEMAN LELAKI

HAHA.Gedik kan tapi hakikat.Aku dah banyak kali kecewa,cukup untuk rasa sakit dengan first love konon2 zaman dahulu kala.Nah ambik siang malam menangis,tapi aku masih kanak2 time tue.Aku pun tak sure apa yang aku nak dalam perhubungan itu.TAK MATANG ! Tapi bila dah umur 21 i'm very sure thats i find man as a my 'papa' for my future pretty daughter and handsome son.Muahaha..

AKU SUKA LELAKI YANG SIMPLE & TAK HIPOKRIT

Tak semua yang kita nak kita akan dapat,okey betul but kadang2 kita boleh berharap.hehe.Kalau macam aku,aku lagi suka lelaki yang simple but for me he is very nice person.so sweet like ubi kayu.Haha.Dan paling2 penting dia tak hipokrit,macam mana dia depan aku macam tuelah dia kat belakang aku.So gentleman gila lelaki macam nei.Kalau dia jujur dengan perangai dia sendiri,memang tak payah heranlah insyaAllah dia jujur dengan cinta dia kat perempuan yang dia sayang.Tak perlu sorok kelemaham dia depan aku and berlagak perfect je.TAK PERLU ! Sebab kalau dia perfect sangat dia dah tak perlu aku untuk lengkapkan kehidupan dia.So,do u think same like me?haha


AKU SUKA LELAKI MATANG

Yeah,paling penting dia matang and jangan lah jadi lelaki berumur 22 tahun but perangai macam budak umur 10 tahun.Euwww.Tak sesuai tahu nak jadi 'papa' anak2 aku.Haha.Kang kena buli jer or tertukar mana satu bapak mana 1 anak.Aku tak kata kena jadi lelaki yang straight je,tapi manja dia biar aku je yang tahu.Baru romantik kan kan kan.Kalau dia tak matang macam mana nak handle wife yang comel macam aku.kan kan kan.*jangan muntah lagi.Haha.Aku nak orang yang boleh buat aku HORMAT dia.Manusia kan kalau keras macam mana pun mesti ada cara untuk lembut kan dia.So sape2 nak mengurat aku sila cari cara untuk melembutkan hati aku.Kahkah.*perasan gila kan aku.Kata kunci kepada point nei dia tahu nak handle aku dan tahu menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.


AKU SUKA LELAKI YANG TAHU HORMAT MAK AYAH FAMILY AKU

Point paling penting kan.Yes,kalau aku sayang macam mana pun dia tapi aku akan pikir banyak kali kalau dia tak boleh hormat mak ayah aku and family aku.Aku takde sape selain dari mereka semua before aku jumpa dia,so aku akan paksa dia terima dengan ikhlah.Kehkeh.*gurau.Ikhlas kang dari hati.



Aku boleh hidup sendiri sebab aku tak jumpa lagi jodoh aku.Aku nak hidup bahagia gembira macam orang lain tapi mencari bf bukan keutamaan aku.Kalau dia datang aku terima dan kalau tak aku takkan putus2 berdoa supaya di berikan lelaki yang betul2 ikhlas terima aku.Bukan aku tak pernah mencuba tapi makin banyak pengalaman makin kita memahami apa yang kita cari dan makin matang dalam membuat keputusan.Am i right dear?Aku dah jumpa lelaki yang ade semua benda yang aku list kan kat atas.Angka 5 bagi aku sgt bermakna,5 bulan masa diberikan kepada aku untuk bersama 2 lelaki yang aku sangat2 sayang.Aku sedih tapi aku bersyukur pernah kenal mereka berdua. Jodoh pertemuan ajal maut semua di tangan yang Esa,kita hanya mampu merancang dan Dia tahu ape yang terbaik untuk hambaNya.



Pape pun semua orang ade cara mereka sendiri,ape yang aku tulis adalah ape yang aku rasa, 'Cinta tak boleh dipaksa and dia akan datang dengan sendiri '..

*sila abaikan BI aku yang macam ape ntah.haha
Please Jangan Jemu Berkunjung


SELAMAT TINGGAL KENANGAN



Pagi yang begitu hening dengan kicauan burung-burung dan ayam berkokok di luar
Ku tersedar dari mimpi-mimpi indah yang imaginasi terhenti seketika

Perit dan kecewa ku rasakan telah berlalu pergi setelah diluahkan
Termenung dan memikirkan apa yang terjadi

Tetapi ku sedar bahawa

Segalanya mungkin berubah
Perkara yang kuharapkan

Perkara yang kuinginkan
Berlalu pergi dengan jawapan yang tidak pasti

Bagi aku

Cukuplah segala episod yang akan mengecewakan diriku
Ku tahu Allah sentiasa memberi dugaan pada hambaNya

Ku cuba untuk kuat menghadapinya tanpa sesiapa
Ku percaya ada insan yang lebih memahami diriku


Membawa diri dengan meninggalkan segala apa yang berlaku
Ku tahu dengan membawa diri tidak akan menyelesaikan apa-apa
Tapi akanku cuba untuk tidak akan mengingatinya
Akanku buang semua ..Ye buang semua



Terima Kasih sebab insan ini yang terpilih
Terima Kasih juga sebab menyedarkan diri ini supaya lebih kuat

Terima Kasih sebab sudah berjaya membuatkan hati ini sedih
Terima kasih sebab sudah berjaya membuatkan air mataku mengalir
Terima kasih dengan segalanya



Hanya mampu memohon padaNya
Hanya 1 ku pinta
Kuatkanlah semangatku untuk menghadapi semua ini


Please Jangan Jemu Berkunjung


cukai TOPUP

Prepaid kena cukai 6 peratus

Siapa yang rajin topup hp kena cukai la korang semua sebanyak 6 peratus berkuat kuasa..kos meningkat lepas ni huhuu..korang ingat sikit ke 6 peratus tu? kalau korang topup RM10 kena bayar 60 sen untuk cukai,jadi bayangkan kalau RM100 cukai saja dah RM6, jadi korang rasa patut ke tak patut cukai ni di kenakan..siapa nak bangkang ni..boleh buat banyak untung ni..alasan kos meningkat, blurr

Jadi siapa yang kerap guna prepaid lepas ni kena fikir cara nak berjimat dan mungkin pening kepala setiap kali prepaid dah nak habis..kos kertas prepaid tu ke? pakai bil murah kot ! jadi altenatif nak tunjuk tak puas hati korang macam mana ehh..boikot ke? kalau korang boikot guna public phone je la..lepas ni apa lagi yang nak naik pulak.

Mesti ada yang tak puas hati akan buat memorandum..tak pun buat kat facebook kempen atau protes tak setuju dan mula nanti kedengaran ketidak puasan selepas tu jadi kempen politik dari pembangkang dan nanti ada pula pertubuhan pembelaan yang akan membangkitkan isu ni..korang tunggu je.

Protes cukai prepaid yang akan membebankan penguna..tak terasa bagi yang berduit tapi topup ni digunakan juga oleh pelajar jadi terpaksa la korang terima hakikat kos dah meningkat saban hari korang guna hp tu sedar2 banyak duit yang melayang..korang suka diam je la yea.
Please Jangan Jemu Berkunjung


Jangan Copy Cat kerana anda mungkin didakwa (^_^)